De kerstvakantie is de periode om extra aandacht te besteden aan herinneren en herdenken!
In dit blog geven we 10 ‘ik denk aan je’ -tips voor een aantal fijne activiteiten met kinderen in de kerstvakantie.
Kerstsymbolen uitgelegd
Wanneer je aan kinderen de betekenis van een symbool uitlegt, wordt datgene wat je doet met een symbool rijker. Het helpt je om verdieping te geven aan de rituelen en kerstactiviteiten die jullie doen. En wanneer je zelf weet hebt van de betekenis van een kerstsymbool, helpt het je ook deze door te geven aan kinderen. Zo kun je hun een diepere werkelijkheid laten ervaren. We beschrijven vijf kerstsymbolen en geven daarbij kerst-verwonder-vragen.
Kerstboom
Waar vindt onze mooi versierde kerstboom zijn oorsprong? Als je gaat zoeken, blijkt deze al een hele geschiedenis in zich te hebben. In de tijd van de Romeinen werden er al altijd-groene-planten gebruikt om de dood van het oude jaar en de geboorte van het nieuwe jaar te vieren. Daarna werden bij het midwinterfeest ook naaldbomen neergezet. Later kwamen daar lampjes en versieringen bij zoals we ze nu kennen.
Je kunt aan kinderen uitleggen dat kerstbomen al heel lang gebruikt worden om het licht te vieren. En dat juist een dennenboom gekozen wordt omdat deze altijd groen blijft. Dit symboliseert het leven.
Kerstbal
Voordat er kerstballen werden gemaakt, hingen mensen etenswaren in de boom. Later werden er grote kerstballen gemaakt, ook wel geest- of heksenballen genoemd. Deze mooie glinsterende ballen werden opgehangen bij het raam. Toen waren mensen bang voor geesten en heksen en deze ballen zouden hen daartegen beschermen. Later kwamen er allerlei andere versieringen: in alle kleuren, soorten en maten.
Kerstster
Een mooie Mexicaanse legende vertelt het verhaal van de kerstster, ook wel kerstroos of poinsettia genaamd. In Mexico is het een gewoonte om geschenken neer te leggen bij de kerststal in de kerk. Het verhaal is er in verschillende vormen, maar misschien vind je dit verhaal mooi om te vertellen.
Wanneer een arm meisje Pepita geen geld heeft voor een cadeau, plukt ze op weg naar de kerststal onkruid langs de weg en maakt hier een boeketje van. Ze voelt en weet dat het om het gebaar van geven gaat en niet om hoe duur iets is. In de kerk begint het boeket te bloeien met rode bloemen en de bloemen vormen zich tot een ster. De mensen in de kerk vonden dit een kerstwonder en noemden de bloemen vanaf toen: ‘bloemen van de kerstnacht’.
Rood en groen
Groen is de kleur van hoop en het eeuwige leven. Daarom wordt er ook gekozen voor een den of spar als kerstboom: deze blijft altijd groen.
Rood staat voor liefde, energie en vuur. Daarom komt rood veel terug in kerstvieringen.
Roodborstje
Regelmatig staat er een roodborstje op een kerstkaart of kerstafbeelding. Er is een mooie legende over het roodborstje. En wanneer je zo’n afbeelding hebt thuis, of misschien een vogeltjes versiering in de kerstboom, is het mooi om deze legende aan kinderen te vertellen.
Het roodborstje zou aanwezig geweest zijn in het kerststalletje: nog zonder vlekje. Toen Jozef brandhout ging zoeken voor het vuurtje in de stal, ging dat niet zo snel. Hij bleef een tijdje weg. Maria was bang dat het vuur uit zou gaan en dan zou het kindje Jezus het koud krijgen. Het roodborstje ging bij het vuurtje zitten en begon met zijn vleugeltjes te slaan om vuur weer aan te wakkeren. Dit lukte, maar het schroeide wel enkele van zijn veertjes: hierdoor zijn rode vlekje.
Kerst-verwonder-symbool-vragen
– Welk gevoel krijg jij als je naar kerstboom kijkt?
– Wat of wie zie je in de lichtjes?
– Wat is jouw mooiste kerstversiering? Wijs deze aan.
– Als je een kerstbal mocht maken en welke vorm je maar wilde, wat voor kerstbal zou dat dan zijn?
– Wat is jouw favoriete kerstkleur? Kun je uitleggen waarom?
– Kun jij wapperen met je armen zoals het roodborstje deed bij het vuurtje van Jozef?
– Pepita nam een boeketje onkruid mee naar de kerststal, wat zou jij meenemen als je niks kon kopen?
– Hoe voelt het om iemand iets te geven?
Kerstwensen in bellen blazen
Nodig:
– bellenblaas
– een fijne plek buiten
Kerstmis gaat over denken aan een ander. Ook kan het zijn dat je extra denkt aan een overleden dierbare.
Blaas je mooiste wensen in kerst-bellen. En als je wilt kun je deze wensen aan elkaar vertellen.
Gespreksstarters voor tijdens het kerstdiner of kerstontbijt
Een prikkelde vraag kan tot fijne en andere gesprekken leiden. We geven een aantal voorbeelden voor aan de kersttafel:
-Voor wie zou je een ster willen laten stralen?
-Wat doe je het liefst in de kerstvakantie?
-Wat vind je het mooiste kerstliedje?
-Aan wie denk jij nu een beetje extra?
-Waar ben je trots op?
-Wat zou je over tien jaar willen doen?
-Met wie heb je pas een fijn gesprek gehad?
-Wat is jouw fijnste plek om naar toe gaan?
-Welk mooi woord komt er nu in je op?
-Noem drie dingen waar je dankbaar voor bent?
Ik kerst-mis-je
Iemand kerst-missen gaat over missen in een extra dimensie. Juist in deze periode draait het om samenzijn. En dan kan de leegte van een dierbare missen of niet bij elkaar kunnen zijn door de maatregelen, extra worden gevoeld. Wij maakten een download waarmee je samen met je kind creatief aan de slag kunt met iemand kerst-missen.
Je kunt hier samen een mooi klein ritueel van maken door de gratis template te downloaden en samen ‘ik kerst-mis je’ kaarten te maken. Die kun je vervolgens thuis neerzetten of aan iemand opsturen.
Symbool: de kaart met de persoon (of iets anders) er op.
Symbooltaal: ik kerst-mis … (noem de naam van iemand die je mist of misschien iets anders dat gemist wordt)
Symboolhandeling: het samen versieren van de kaart en er een mooi plekje voor bedenken/opsturen naar iemand.
Klik hier om naar onze download te gaan.
Kerstwandeling naar een fijne plek
Samen in beweging komen is een fijne activiteit tijdens de kerstvakantie. Door samen na te denken over een fijne plek in de buurt, krijgt een wandeling meer betekenis. Wanneer je op die plek aan iemand wilt denken kun je iets meenemen om daar op die plek neer te leggen. Bijvoorbeeld een mooie kei met daarop de naam van diegene die gemist wordt. Of een mooie tak die onderweg wordt gevonden.
Wandelopdrachtjes
-Wanneer je in het donker loopt is het mooi om de kerstbomen die zichtbaar zijn in de huizen te tellen.
-Wees eens heel stil: wat hoor je allemaal?
-Wat kom je onderweg tegen dat je een fijn gevoel geeft?
Koesterhoekje in kerstsfeer
Hebben jullie een hoekje in huis om te herinneren? Bijvoorbeeld een plek met een kaarsje en een foto van iemand die gemist wordt. Breng samen het koesterhoekje in kerstsfeer. Kinderen komen vaal vanzelf met de mooiste ideeën.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
-een dennentak
-een mooi kerstbeeldje
– jouw naam in glitter: een belangrijk woord of de naam van een overleden dierbare op een mooi briefje opgeschreven bijvoorbeeld met glitter
– mijn kerstversiering voor jou
– een speciaal kerst-item dat uitgekozen of gemaakt is voor diegene die gemist wordt
– een kleine kerstster
Christmas stars vouwen
Eigenlijk zijn het lucky-stars en je vouwt ze van stroken van ongeveer 1 cm breed. Wanneer je begint kun je eigenlijk niet meer stoppen. Misschien heb je wel mooie kerstpapier in huis. En dan kun je aan de slag. Zet een mooie pot op tafel en vul deze met Christmas start. Denk er samen over na aan wie je de gevouwen sterren wilt geven. Wie kan er wel een beetje geluk gebruiken? Wanneer je mooie zakjes in huis hebt, kun je in elk zakje een paar sterren doen en deze bijvoorbeeld aan de buren geven.
Popcorn-cranberry guirlande
Je ziet het veel in Amerikaanse kerstfilms: het maken van een gezellige slinger van popcorn. Deze activiteit vindt zijn oorsprong in de tijd dat er geen geld was voor kerstversiering. En nog altijd worden ze veel gemaakt. Je kunt de popcorn-guirlande binnen ophangen maar ook in de tuin of op het balkon als feestelijke versnapering voor de vogels.
Nodig:
– Mais
– Draad, bij voorkeur flosdraad
– Naald
– Cranberries
Laat de popcorn een tijdje staan. Het rijgen lukt het beste met al wat oudere popcorn. Je kunt een aantal keer popcorn aanrijgen en dan een cranberry. Laat kinderen bij elke cranberry iets noemen waar ze dankbaar voor zijn.
Kerst-koesterkoekjes
Koekjes in verschillende vormen die passen bij kerstmis: sterren, koekmannetjes, huisjes, hartjes, boompjes etc: de perfecte kerstactiviteit voor thuis. En wil je een extra dimensie toevoegen aan deze activiteit laat kinderen dan nadenken over symbolische ingrediënten in hun koekjes. Wat dacht je van een snufje liefde en een schepje vrede? De kinderen komen vast met mooie ideeën.
Wil je ook kennismaken met deze mooie rituelen? Kijk in de webshop voor de set (boekje, poster en gedicht), het boekje of de poster!
Esther van mijngoudentraan is rouw- en verliesbegeleider voor het onderwijs en het is haar missie om rouw en verlies bij kinderen te erkennen en bespreken, zodat er ‘gouden tranen’ mogen glinsteren.
Angelique van Studio Koester Booster is grafisch ontwerper en zet zich met Koester Booster in voor het koesteren van herinneringen en mooie momenten door het te vertalen in mooi vormgegeven beelden en producten.