blog herdenken door het jaar heen ik denk aan je

Herdenken met kinderen door het jaar heen

Herdenken met kinderen door het jaar heen. Hoe doe je dat?
Een nieuw jaar is gestart: we zijn nu bijna drie weken op weg in een nieuw jaar. En dit prille begin van 2021 gebruiken wij om onze missie extra te benadrukken. ⁠Want hoe fijn is het om dit jaar te starten met de overtuiging dat herdenken met kinderen het hele jaar door kan! Wij gunnen kinderen en de volwassenen in hun nabijheid zoveel van dit soort momenten.⁠

⁠Rituelen

Rituelen kunnen je ondersteunen in het geven van een belangrijke levensboodschap aan kinderen:⁠ ⁠Je mag ruimte geven aan verdriet.⁠ Rituelen zetten als het ware een spotlight op het herdenken en geven op een andere manier aandacht aan herinneringen aan een dierbare. Het fijne is dat iedereen een eigen manier kan vinden en een vorm die bij hem/haar past. Op die manier kun je op verschillende momenten in het jaar samen en bewust herdenken. Deze basis geeft kinderen wortels om zich verder te kunnen ontwikkelen.⁠

Samen nadenken over belangrijke data

Een mooie oefening zo aan het begin van dit jaar is om na te denken over belangrijke data. Dit kan thuis, in de klas of met een kind in de kindercoachpraktijk. Welke dagen zijn extra speciaal? Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een verjaardag of jaardag, maar ook kerst of een feest dat jullie graag samen vierden. Markeer deze bijvoorbeeld op de jaarkalender, in de agenda, of op de verjaardagskalender. Ook kun je samen een speciale ‘Ik denk aan je’ kalender maken. Schroom als ouder zeker niet om deze ‘Ik denk aan je’ dagen door te geven aan school. Dat is heel waardevol en kunnen ondersteunen in het geven van erkenning aan kinderen.

Zet speciale ‘Ik denk aan je’ dagen op de kalender

Bespreek een ‘Ik denk aan je’ dag met kinderen. Wanneer kinderen ouder zijn, zien ze het ook daadwerkelijk op de kalender staan. Jongere kinderen voelen vaak aan hun omgeving dat een belangrijke dag nadert. Woorden geven aan dat wat er speelt en verduidelijkt dit voor kinderen. Denk samen na over hoe je op die dag extra aan een dierbare kunt denken en wat je kunt gaan doen samen. Mogelijk komen ze met een eigen creatieve inbreng voor de invulling van zo’n dag.

Een eigen symbool op de kalender

Ik herinner het me van thuis: de verjaardagskalender met achter de mensen die overleden waren een kruisje. Het mooie was dat deze mensen er toch altijd weer op stonden. Ze waren er toch nog een beetje bij. Samen met kinderen kun je een symbool kiezen om achter een naam of gebeurtenis te tekenen/plakken. Dit symbool kan van alles zijn: van hartje tot superheldensticker. Kinderen voelen zich gezien als zijn een bijdrage aan mogen leveren.

Spontaan herdenken

Speciale dagen zie je soms lang van tevoren aankomen, omdat de datum deze dag herkenbaar maakt. Maar er zullen ook dit jaar spontane ‘Ik denk aan je’ momenten komen. Die staan dan misschien niet op de kalender, maar onderschat de waarde van deze spontane ‘Ik denk aan je’ momenten zeker niet. Ook hier kun je denken aan feestdagen waarop je samen terugdenkt aan de dagen dat hij of zij er nog bij was. Of jullie zijn op een bijzondere plek die betekenis had voor diegene die jullie missen. Het kan ook zijn dat jullie thuis een voorwerp of foto tegenkomen die herinneringen oproept. Besteed daar aandacht aan en sta samen stil bij deze momenten.

Wil je weten hoe je speciale ‘Ik denk aan je’ dagen kunt vormgeven. Dan is ons boekje een aanrader. Hierin geven we je handreiking en inspiratie voor rituelen met kinderen.
En de ervaring leert dat fijne rituelen voor kinderen ook waardevolle rituelen voor volwassenen kunnen zijn.

Esther van mijngoudentraan is rouw- en verliesbegeleider voor het onderwijs en het is haar missie om rouw en verlies bij kinderen te erkennen en bespreken, zodat er ‘gouden tranen’ mogen glinsteren.
Angelique van Studio Koester Booster is grafisch ontwerper en zet zich met Koester Booster in voor het koesteren van herinneringen en mooie momenten door het te vertalen in mooi vormgegeven beelden en producten.